Terug naar home

Alleen op het terras zitten met een kopje koffie, alleen uit eten gaan of alleen op vakantie gaan. Voor veel mensen is het een enorme drempel om dingen alleen te doen. Schaamte en ongemak zijn de grootste redenen om je tegen te laten houden en liever thuis te blijven dan alleen op pad te gaan. 

Terwijl ik dit schrijf, zit ik ongegeneerd alleen in een koffiebar. Maar een aantal jaar geleden was zoiets voor mij ondenkbaar. ‘Wat zullen mensen van mij denken…dat ik geen vrienden heb? Dat ik raar ben?’ ‘Wat moet ik dan doen in mijn eentje? ‘Welke keuzes moet ik maken?’ Zomaar een aantal gedachten waardoor ik op een heerlijke zomerdag toch thuis bleef, simpelweg omdat niemand mee wilde naar het terras. 

Door gesprekken met vriendinnen weet ik dat ik hier niet alleen in was. Dat veel mensen weerstand ervaren om alleen dingen te ondernemen en op pad te gaan. Niet alleen de schaamte van ‘ wat zullen mensen denken’, maar ook vragen zoals ‘ wat kom ik tegen als ik alleen ben? Welke gedachten plagen mij, en vind ik het wel leuk om tijd met mezelf door te brengen?’. Wanneer je alleen bent heb je namelijk minder afleiding en ben je volledig gericht op en bewust van jezelf. 

Toch is het enorm belangrijk om tijd met jezelf door te brengen en alleen dingen te ondernemen. Net zoals je tijd doorbrengt met de mensen in je omgeving, is het ook van belang om tijd door te brengen met de belangrijkste persoon in je leven: met jezelf. De belangrijkste relatie is namelijk die met jezelf.

De voordelen van alleen op pad gaan

Inmiddels ben ik door die weerstand heen waardoor ik nu zonder ongemak hier, alleen, zit. En het is zelfs zo dat ik bewust tijd maak om alleen dingen te ondernemen en naar deze momenten uitkijk. Om hier te komen moest ik wel door veel weerstand heen. Ik nam een sprong in het diepe en ben zes maanden lang alleen op reis gegaan. Gek genoeg was alles waar ik bang voor was, niet aan de orde. Ik voelde me niet eenzaam en voelde me veel minder ‘alleen’ dan wanneer ik met een groep mensen ben. Wat ik hier verder van heb geleerd is het volgende:

  • Je leert jezelf beter kennen en begrijpen – hierdoor werk je aan de verbinding met jezelf (waardoor je je ook weer beter met anderen kunt verbinden)
  • Je leert waar je behoefte aan hebt (handig voor een pleaser zoals ik)
  • Je ervaart meer innerlijke rust – je hoeft even niet te communiceren, reageren, aan te staan. Je mag er gewoon zijn en genieten van je omgeving
  • Je staat meer open voor je omgeving: je bent je bewuster van wat je ziet, hoort, ruikt of proeft.
  • Je bent meer aanwezig en in het moment (laat je telefoon dan wel even met rust)
  • Je ervaart vrijheid: je bent niet meer afhankelijk van of iemand met je mee wil/kan, je kunt gewoon alleen gaan!
  • Je staat meer open voor contact: je zult eerder een praatje maken met de mensen die je tegenkomt.

Activiteiten om alleen te doen

Door alleen dingen te doen gaat er dus een wereld voor je open. Je werkt aan je zelfvertrouwen, leert zelf keuzes te maken en werkt aan de relatie met jezelf. Wil jij ook eens iets alleen doen, maar vind je dit nog spannend? Je hoeft natuurlijk niet gelijk een lange verre reis in je eentje te maken. Probeer eens een keer een koffietje te drinken op het terras, een wandeling door de natuur te maken, een nieuwe stad te bezoeken of iets cultureels zoals het bezoeken van een museum of bioscoop.

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

De waardering van leefvolliefde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 80 reviews.
0