Terug naar home

De feestmaand is voorbij, en zelfs januari heb je goed doorstaan. Maar nu merk je dat de energie en levenslust ineens ontbreken. Veel mensen ervaren een winterdip. Maar een winterdip in februari? Dat had ik niet verwacht…

Toen ik in februari met vermoeidheidsklachten bij mijn huisarts terechtkwam, vertelde hij dat veel mensen in deze maand nog last hebben van een winterdip. Hoewel de dagen in december en januari donkerder en korter zijn, komt het tekort aan zonlicht vaak pas in februari tot uiting. Het gebrek aan vitamine D is dan het grootst, en de reserves zijn uitgeput. Daarnaast kunnen de vele goede voornemens uit januari die niet altijd even goed zijn gelukt, ook somberheid veroorzaken.

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar wat als je nu in de ‘februari blues’ zit? Hoe kom je deze maand dan toch goed door?

Wij geven je 5 tips om je uit de februari winterdip te trekken:

1. Slaap voldoende en sta direct op in de ochtend

Het is geen geheim dat voldoende slaap essentieel is om je beter te voelen. Laat die telefoon dus even met rust voordat je naar bed gaat. Door 30 minuten voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen voorkom je laat avondscrollen en teveel blauw licht, wat een negatieve invloed op je slaap heeft. Als je ‘s ochtends wakker wordt, sta dan direct op en open de gordijnen. Hoe meer licht je ziet, hoe groter de positieve invloed op je energie en humeur!

2. Wandelen

Even een boodschap doen? Je kind ophalen? Laat de auto eens wat vaker staan en ga wandelen. Probeer dagelijks tijd buiten door te brengen, bij voorkeur tijdens zonnige momenten. Zelfs als het koud is, kan blootstelling aan natuurlijk licht helpen bij de aanmaak van vitamine D in je lichaam, wat essentieel is voor je energieniveau en stemming.

3. Ontspanningsoefeningen zoals mindfulness of yoga

Neem dagelijks een moment om te ontspannen en in te checken bij jezelf. Voelen wat je lichaam nodig heeft, is essentieel voor welzijn. Of je nu kiest voor yoga of mindfulness, beide helpen je om helemaal aanwezig te zijn zonder oordeel. Met de Pot Vol Mindful Moments kun je gemakkelijk elke dag een rustmoment nemen en mindfulness beoefenen.

4. Plan een vakantie of een leuk uitje

Iets hebben om naar uit te kijken, kan je humeur aanzienlijk verbeteren. Boek of plan alvast een vakantie of een leuk uitje om jezelf iets te geven om naar uit te kijken. Zo kun je lekker dagdromen over een heerlijke cocktail in je hangmat op het strand. Je hersenen kennen het verschil niet tussen wat echt is en wat niet en zal bij het dagdromen hierover je gelukshormoon alvast aanmaken, alsof je er echt bent!

5. Dankbaarheid beoefenen

Zie jij de mooie dingen in het leven? Hoe klein ze ook zijn? Het dagelijks opschrijven van drie dingen waar je dankbaar voor bent, draagt bij aan geluk en vermindert stress. Richt je aandacht op de mooie dingen in het leven, en zie wat er al is in plaats van je zorgen te maken over wat je nog niet hebt. Het beoefenen van dankbaarheid zal je helpen steeds meer dingen te zien die je gelukkig maken.

Laat die vermoeidheid of de winterse somberheid niet de overhand nemen. En misschien ontdek jij wel door deze tips dat februari een hele leuke maand kan zijn!

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

De waardering van leefvolliefde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 71 reviews.
0