Terug naar home

Hoe komt het dat wij dingen zo moeilijk kunnen loslaten? Dat we zo’n moeite hebben met het accepteren van wat er is? In deze maatschappij lijkt het alsof alles altijd goed moet gaan en leuk moet zijn. Terwijl de realiteit van het leven is dat het gepaard gaat met ups en downs. Dat er zowel leuke als minder leuke momenten zijn, dat het soms goed en soms minder goed gaat. Onze weerstand tegen de mindere momenten maakt die momenten nog zwaarder. Want los van dat moment raakt ons hoofd overweldigd door allerlei verhalen over hoe het zou moeten zijn. En zo is het lijden groter dan de situatie an sich.

Waarom laten we dan niet gewoon los? Omdat het super eng is om los te laten. Want als je iets loslaat ontstaat er een leegte. En dan? De angst voor de leegte en het onbekende vinden we zo oncomfortabel dat we die liever opvullen en blijven vasthouden aan het bekende. De paradox is dat die leegte nodig is om weer ruimte te creëren voor wat wél bij je past, wat wél voor je is bedoeld. Maar als wij maar blijven vasthouden aan die dichte deur dan zien we simpelweg de mogelijkheden die voor ons liggen niet. Het beperkt ons in groei en verandering.

Loslaten betekent niet dat je iets moet vergeten of dat je iets moet verwoesten of verjagen. Het betekent simpelweg dat je iets laat waar het is en je het niet langer met je mee zult dragen

Leren loslaten en accepteren: 7 tips

1. Wanneer je niet kunt loslaten, laat dan iets toe.

Soms kunnen we vasthouden aan negatieve emoties, zoals verdriet of pijn. ‘Laat het los’ is dan zo’n dooddoener want het is niet zo makkelijk als het lijkt. Soms kun je die gevoelens (nog) niet loslaten. Maar wat wel kan is om in plaats van die emoties los te laten, andere gevoelens toe te laten. Als je merkt dat je je verdriet niet kunt loslaten, sta jezelf dan toe om vreugde toe te laten.Vind kleine momenten van geluk, waardeer de schoonheid om je heen en zoek naar positieve ervaringen. Het toelaten van vreugde zal je helpen om geleidelijk aan ook het verdriet los te laten. ⁠Iets bewust toelaten is enorm krachtig. Je zult merken dat je aandacht verschuift van dat wat je niet wil naar dat wat je wel wil. Het loslaten gebeurt dan vanzelf.⁠

Wanneer je verdriet hebt, laat dan vreugde toe.⁠ Wanneer je boos bent, laat dan compassie toe.⁠ Wanneer je frustratie voelt, laat dan acceptatie toe.⁠ Wanneer je het verleden niet kunt loslaten, laat dan het heden toe.

2. Loslaten waar je geen invloed op hebt.

Sommige zaken liggen buiten onze controle, en het vasthouden eraan zal alleen maar spanning en frustratie veroorzaken. Leer te accepteren dat je niet alles kunt beheersen. Richt je energie en aandacht op de dingen waar je wel invloed op hebt, zoals je eigen gedachten, reacties en acties.

3. Loslaten door te verwerken

Loslaten is een proces. En het begint bij het herkennen en erkennen van je gevoelens en bewust te ervaren wat er in je leeft. Of het nu gaat om het verlies van een persoon, een vriendschap, een situatie die anders gaat dan gepland of een droom die nooit is uitgekomen,, sta jezelf toe om verdrietig te zijn. Rouw is een natuurlijke reactie op verlies en door het te voelen en te accepteren, geef je jezelf de ruimte om het stukje bij beetje los te laten. Elke traan draagt bij aan je helingsproces.

4. Acceptatie van het moment: een oefening

Oefen jezelf in het accepteren van het moment zoals het is, zonder oordeel. Merk op wanneer je weerstand voelt en observeer hoe dit voelt in je lichaam. Het kan spanning, ongemak of stress veroorzaken. Probeer dan bewust ‘ja’ te zeggen tegen de realiteit van het moment. Hierdoor geef je de weerstand minder ruimte en kun je meer ontspannen omgaan met wat er is.

5. Waar houd je je aan vast?

Soms hebben we niet door waar we ons nu eigenlijk aan vasthouden. Onderzoek wat het is waar je je aan vastklampt. Is het een idee, een gedachte, een verwachting? Realiseer je dat deze overtuigingen mogelijk niet langer dienen en je groei belemmeren. Durf jezelf open te stellen voor nieuwe inzichten en mogelijkheden.

6. Stel je open voor andere mogelijkheden

Het leven is zelden zwart-wit en er zijn talloze mogelijkheden die we vaak niet direct zien. Als een deur sluit, probeer dan niet krampachtig vast te houden aan het idee dat er maar één andere deur open moet zijn. Sta jezelf toe om open te staan voor nieuwe wegen, kansen en perspectieven. Acceptatie en openheid leiden tot een verruimd bewustzijn en een wereld vol mogelijkheden.

⁠Laat los wat je niet meer dient om te ontvangen wat je verdient

7. Overgave en vertrouwen op het leven

Soms moeten we leren om dingen los te laten en het leven te omarmen zoals het komt. Overgave betekent niet dat je passief wordt, maar eerder dat je met vertrouwen meebeweegt met de stroom van het leven. Vertrouw erop dat het universum voor je zorgt en dat er altijd nieuwe kansen en mogelijkheden zullen zijn. Je mag de controle dan gewoon even loslaten. 

Door los te laten en  te accepteren creëren we ruimte om het leven te nemen zoals het is. Om te genieten van dat wat zich aandient in plaats van vast te houden aan mensen, verwachtingen en situaties. We maken ruimte voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. We stellen ons open en omarmen het avontuur van het leven. 

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

De waardering van leefvolliefde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 80 reviews.
0