Open over Mentale Gezondheid

Op 10 oktober is het de dag van de psychische gezondheid en wereldwijd ook ‘world mental health day’

Een dag om stil te staan bij psychische gezondheid van onszelf en elkaar. 

Ik merk dat het vaak toch nog taboe is om hier open over te zijn. Nog te vaak schamen we onszelf voor onze mentale en psychische worstelingen. En doordat er weinig over gedeeld wordt met elkaar, blijven mensen te lang rondlopen hiermee. 

Ik was er altijd van overtuigd dat een burn-out iets is wat alleen anderen overkwam

Toen ik zelf een aantal jaren geleden in een burn-out terecht kwam wilde ik dit maar niet toegeven. Pas toen mijn lichaam het letterlijk niet meer deed, moest ik wel. Ik kón niet meer. Ik kon niet meer naar mijn werk, autorijden lukte niet meer, ik had geen energie meer om af te spreken met mensen en zelfs boodschappen doen lukte me niet. Ik was helemaal overprikkeld. Elk geluid was teveel. Elke prikkel was er een te veel. 

Ik was er altijd van overtuigd dat een burn-out iets is wat alleen anderen overkwam. Alsof het een zwakte was. En ik mocht vooral niet zwak zijn van mezelf. Dus toen ik er niet meer omheen kon, en ik echt wel moest toegeven dat ik in een burn-out terecht ben gekomen, schaamde ik me ervoor. Ik was bang dat anderen vonden dat ik me aanstelde, dat ik zwak was, of dat ik het maar verzon. Ik was ook bang dat wanneer ik mijn werk niet meer kon doen, of wanneer ik niet meer bij alle sociale activiteiten aanwezig zou zijn, ik mensen zou verliezen. Dat ik het respect zou verliezen van mijn manager of collega’s of dat ik de verbinding zou verliezen met vrienden of familie wanneer ik even niet meer in de relatie kon investeren. 

Ik zag dat de wereld niet zo hard was als dat ik voor mezelf was

Maar het tegengestelde bleek waar. Hoe meer ik erover deelde met mensen, hoe meer ik zag dat de wereld zachter was dan dat ik voor mezelf was. Dat er veel meer mensen zijn die worstelen met soortgelijke gevoelens of mentale problemen. Dat mensen mij niet lieten zitten maar juist wilde steunen. 

Mijn wereld werd echter

En ja, mijn wereld werd wel wat kleiner. Maar mijn wereld werd ook échter. De relaties die ik met mensen had werden meer oprecht en dieper. Omdat ik kwetsbaar werd, gaf ik de ander toestemming om dit ook te zijn. En zo werd ik steeds zachter en liever voor mezelf. En zag ik dat de wereld ook minder hard werd. 

Nu ben ik dankbaar 

Nu jaren later ben ik dankbaar voor deze ervaring. Mindfulness heeft me erg veel geholpen in die tijd. Deze ervaring heeft me dichter bij mezelf gebracht, bij mijn passies en bij mijn relaties. En ik ben iets gaan doen wat dichter bij mijn hart ligt, toen is namelijk Leef Vol Liefde geboren. Ik ben veel meer vanuit mijn hart gaan leven. 

Laat het weten als het niet goed met je gaat. Want je bent niet alleen, en er is hulp.

Het zou mooi zijn wanneer we allemaal wat meer kwetsbaar durven te zijn. Om eerlijk te zijn over wat je voelt en ervaart. Want je bent niet de enige al lijkt dat soms wel zo. 1 op de 6 mensen in Nederland heeft burn-out gerelateerde klachten en 1 op de 5 mensen krijgen in hun leven wel eens te maken met depressie. Laten we dus open zijn, elkaar helpen en steunen, een luisterend oor bieden. Laten we zachter worden naar elkaar en onszelf en laat het weten als het niet goed met je gaat. Want je bent niet alleen, en er is hulp.

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

De waardering van leefvolliefde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 80 reviews.
0