Terug naar home

Heb je weleens een gesprek met je kind gehad waarbij hij of zij dingen zegt zoals ‘Ja maar ik kan niks!’, ‘Niemand vind mij lief’ of ‘Alles was stom vandaag!’. Misschien heeft je kind faalangst op school of worstelt het met andere dingen waar het onzeker over is. Of misschien zegt jouw kind niet zoveel maar gaat er van alles in dat koppie om en belanden ze in een negatieve gedachtestroom van frustratie, angst en boosheid.

Affirmaties kunnen dan een krachtig hulpmiddel zijn om je kind te helpen met deze gedachten om te gaan en te werken aan hun zelfvertrouwen, eigenwaarde en een positieve mindset. Maar hoe kun je op een speelse manier met affirmaties gaan werken met je kind? Wij geven hier 5 tips!

1. Noem samen met je kind affirmaties op in de spiegel

Een simpele, maar effectieve manier om affirmaties in het dagelijkse leven van je kind te integreren, is door ze samen in de spiegel op te noemen. Sta samen voor de spiegel en moedig je kind aan om positieve uitspraken te doen over zichzelf. Bijvoorbeeld ‘Ik ben belangrijk’, ‘Ik ben geliefd’, ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Het zien van hun eigen reflectie terwijl ze deze bekrachtigende woorden uitspreken, versterkt het positieve effect. Dit niet alleen als een zelfliefde-oefening, maar ook als een leuke en speelse bezigheid. En, ook gelijk een mooie oefening voor jou mama!

2. Affirmatiekaarten gebruiken

Maak gebruik van kleurrijke kaartjes met affirmaties die je kind dagelijks kan bekijken. Deze kaartjes kunnen variëren van inspirerende quotes tot positieve gedichten. Leg de kaartjes op een plek waar je kind regelmatig komt, zoals op het bureau, de slaapkamer of zelfs bij de eettafel. Op deze manier worden affirmaties een vrolijk onderdeel van de dagelijkse routine en herinneren ze je kind constant aan hun eigen kracht en waarde. 

Zelf is dit een van mijn favoriete manieren. Ik ontwikkelde zelf de Pot Vol Liefde voor Kids waar 52 affirmatiekaarten voor kinderen in dichtvorm in zitten met op elk kaartje een vraag zodat je er ook met je kind over kunt praten. Voor ons is dit een leuk moment na het avondeten waarbij iedereen een kaartje pakt en er mooie gesprekken ontstaan.

3: Verras je kind met een positieve boodschap in zijn of haar broodtrommel

Schrijf een affirmatie op een klein briefje, of gebruik een affirmatiekaartje, en stop het tussen de boterhammen. Op school krijgt je kind dan niet alleen een voedzame lunch, maar ook een oppepper voor het zelfvertrouwen. Dit kleine gebaar kan een groot verschil maken in hoe je kind de dag ervaart en kan zelfs bijdragen aan een positieve sfeer in de klas.

4: Samen affirmaties maken

Betrek je kind actief bij het proces van het formuleren van affirmaties. Samen affirmaties bedenken die specifiek gericht zijn op de persoonlijke uitdagingen of doelen van je kind, maakt het extra waardevol. Zet samen een moment apart om te brainstormen en laat je kind de affirmaties zelf formuleren. Dit creëert niet alleen een gevoel van eigenaarschap, maar ook een positieve band tussen jou en je kind.

5: Affirmaties tekeningen

Voor jongere kinderen kan het uiten van positieve gedachten ook via tekeningen verlopen. Moedig je kind aan om affirmaties te tekenen of schilderen op papier. Dit kan alles zijn, van een zelfportret met positieve woorden tot kleurrijke afbeeldingen die de kracht en moed van je kind symboliseren. Hang deze kunstwerken op in de kamer, zodat ze dienen als dagelijkse herinnering aan de positieve affirmaties.

Het integreren van speelse affirmaties in het leven van je kind kan een krachtige impact hebben op zijn of haar zelfvertrouwen en positieve denkpatronen. Het maakt het niet alleen leuk, maar ook een waardevolle manier om samen te werken aan de emotionele groei van je kind. Daarnaast is dit een mooi moment van diepe verbinding tussen jou en je kind.

Deze artikelen vind je vast ook leuk:

De waardering van leefvolliefde.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 71 reviews.
0